top of page
water_edited.jpg
kano.jpg

Meer over mezelf

Als kind vond je me vooral buiten. Vaak trok ik de velden, de bossen en de akkers in en soms vertoefde ik in de tuin van mijn ouders. Meestal knutselend met allerlei gevonden materialen, timmerend aan een tafel of boomhut, klimmend in een boom of plat op mijn buik aan het genieten van alle moois die de natuur in haar eenvoud te bieden heeft.

 

Van kleins af aan had ik een grote ‘goesting’ in het creëren en verwonderen.

De natuur was een plek om te landen, me terug te trekken en (weg) te

dromen. Ik leerde er buiten de lijnen te kleuren, te experimenteren,

te ondernemen en met vallen en opstaan mijn eigen kwaliteiten te

ontdekken en te ontplooien. De vrijheid in de tuin en de groene omgeving

uit mijn kindertijd waren dé plekken om mij ten volle te kunnen ‘nestelen’.

 

Mijn studies namen me mee langs een opleiding beeldende kunsten en fotografie en later een lerarenopleiding lager onderwijs, waar ik vaak terug dacht aan mijn eigen lagere schooltijd. Meer dan eens heb ik toen gedacht dat ik de verkeerde richting was uitgevlogen, tot de Freinet-pedagogiek mijn innerlijk vuur hevig deed branden: participatief en coöperatief onderwijs, ervaringsgericht leren en inspraak van kinderen. Deze visie op samen werken, samen leren met aandacht voor elkaars groeikansen en talenten doet mijn hart nog steeds sneller slaan.

 

Na mijn studies richtte ik met gelijkgezinden voor de eerste keer ‘een nest’ op in de vorm van een Freinetschool te Aalst. Later deed ik dit nog eens met een Leefschool in Gent. Onderweg bleef ik me verdiepen in hoe je kinderen maximale ontplooiingskansen biedt en ging ik aan het werk bij het Steunpunt Diversiteit en Leren (SDL UGent). Wat aanvankelijk een verdiepingsjaar zou worden werden 10 boeiende jaren als coach van leerkrachten, directies, pedagogische begeleidingsdiensten, scholen en hun begeleiders in het realiseren van participatief onderwijs, inzetten van interactieve en coöperatieve werkvormen, methodiekontwikkeling, ... kortom in het omgaan met diversiteit in klas en school. In 2017 keerde ik terug naar de klaspraktijk en ontkiemde er een nieuwe droom:

happy.jpg
bottom of page